ponedjeljak, 8. lipnja 2015.

*****

na pamet mi je pa moj pokojni dida, od matere mi otac, bitna figura u mom životu.
jema je vrlo zanimljiv život. preživija je kraljevinu srba, hrvata i slovenaca, kraljevinu jugoslaviju, fašističku okupaciju splita, federativnu narodnu republika jugoslaviju (fnrj), socijalističku fedarativnu republiku jugoslaviju (sfrj), republiku hrvatsku.
bija činovnik na sudu.
gađa talijanske tabele s nazivima ulica jajima napunjenima crnon tintom. fala mu, jerbo da nije bilo njega i njegovih kumpanji, danas bi pričali talijanski i to pod obavezno u svim institucijama i u skulama ako bi nas uopće bilo.
kad mu došla voda do grla, otiša je iz ilegale u partizane s tim da u rat nije iša zadnji dan vengo je učesnik i sutjeske i neretve.
bija i u štabu na visu, ali od rata nije izvuka ništa jerbo je njemu više vridija čist obraz nego svi pinezi.
poslin rata je vratija partijsku knjižicu, nevin završija u pržunu, pa dokaza nevinost, izaša iz njega.
bija diretur raznih spli'skih firmi, savjetnik diretura jugoplastike - firme koja je hranila po splita i još dobar dil jugoslavije.
obaša po svita, crta i piva samo tako.

virujen da me puno volija ka svoju najstariju unuku, a prije vengo je partija, reka mi je: mala, ne daj se zahebavat. od nikoga, e... budi svoja, bori se, čuvaj um (valjda je zna da će udba i slični djelovat i 2015).
ne mislim da mi je čovik koji je ima toliko životnog iskustva i koji je bija moj dida svitova krivo. dapače, držin se te njegove. svaki dan. svaki minut.
da znate kako će bit reda i u ovom gradu i u ovoj zemlji. jerbo, mi smo danas ti koji određujemo. ako je moj dida moga itnit jaje u talijansku tabelu, moren i ja reč smrt fašizmu. očistit će Grad Split sve simbole benita mussolinija,adolfa hitlera i ante pavelića jerbo split je uvik bija slobodarski grad i sa ta tri zlikovca (da, zlikovca, to su zlikovci i zločinci) nema ništa, a ako je svima svejedno, šta ne virujen, meni nije. ja se kako me svitova dida ne dan zahebavat.od nikoga, e...
iako im bidnima nije bilo lako, morali su do sad sve očistit, pa će i ovi kukasti križ ča san ga zadnjega prijavila. o da znate kako će ga očistit... živi bili, pa vidili...

Nema komentara:

Šufit