četvrtak, 10. rujna 2015.

sfinga oli spli'ske maške

sfinge je u split iz egipta donija car dioklecijan. dvi je stavija na strateška mista, jedna mu je tribala čuvat ulaz u mauzolej, a drugu je stavija da čuva ulaz u jupiterov hram koji je naravno bija hram vrhovnog rimskog boga i nalazi se na par metri od katederale (kad prođete ulicom pusti me proč). sudbina se malo poigrala s njin. on žestoki progonitelj kršćani je doživija da mu mauzolej nije mauzolej nego kršćanska katedrala i to najstarija na svitu. to je doživija mrtav, ali nima veze tongue emoticon
toga jupitera su mu kršćani isto istirali i rekli su sad će tu bit kamara oli soba od našega boga. tako je jupiterov hram posta krstionica, a unutra je čuveni meštrovićev ivan krstitelj. isprid je još sfinga, ali ona bidna nije prošla lišo, okinili su joj glavu.
narafski da to nije ova ča je na slici, ova čuva katedralu (ex mauzolej) i ima glavu. ima i friž. pričalo se daje grom ozvizdija u kampanel svetoga duje i da je bokun kamena pa na nju s kampanela, a neki kažu ida je tu čovik oštetija.
ima i treća,ta jema samo glavu i nalazi se u dominisovoj ulici. ma zapravo jema ih još 9 u bokunima, nalaze se u muzejima u splitu.
narafski, split nije jedini grad sa sfingama, ima i zadar vrstu žena maška, alito će bit neka druga priča. splitske tri koje su vanka, na ulici, pronađite na karti i povirite kad stignete... za ovu ča jema samo glavu neki kažu da nije sfinga, meni pari da je, a to misle i mnogi koji se time bave. kako znan? napisali su u člancima. ja san inženjer, nije na meni da sudim, mogu se samo divit mistici egipta. maška im je bila sveta beštija, s pravom.




by xvii

Nema komentara:

Šufit