nedjelja, 21. studenoga 2021.

*****

Čitam jučer članak o covid situaciji u Africi. Zbog nerazvijenosti, siromaštva, neimanja cjepiva, predviđali su im scenarij u kojem mrtvi padaju po cesti, no to se ne događa. 
Europa cvili pod teretom pandemije, ali u isto vrijeme trči po stadionima, svadbama, barovima, kafićima, pa i prosvjedima. 
Živim u Europi i doživljavam je kao razvratnu, dekadentnu, obijesnu, neradničku, alkoholiziranu, drogiranu, a kako se živi tako kako se živi, onda se širi i covid, ali i bolešćine o kojima se ne govori previše, od spolnih do duševnih. Hrvati posebno vole živjeti iznad mogućnosti, kupuju skupa auta i stanove od malih plaća, a onda su pod stresom, remeti se ravnoteža organizma, unutarnji mir i eto raka. Najgore šta čovik sebi i bližnjima može napraviti je da nije u miru sam sa sobom. Za koga kupuju najskuplje auto? Da susid bude ljubomoran? Svašta. Osim materijalizma, stanovnike Hrvatske, pa i Europe muči i bezobrazluk. Ne poštuju ni ljude ni životinje ni prirodu. Europa bi itekako od Azijata mogla učiti o jednostavnosti, organiziranosti, unutarnjem miru, važnosti znanja, važnosti radišnosti itd. A ne, umjesto da se uči od boljih od sebe i da se od svakog naroda iskopiraju dobre i pozitivne osobine, mi od svakog uzimamo najgore. Stari Indijanci su lipo rekli, poštujte prirodu, ni njih nitko ne sluša. Gomilaju se nepotrebne stvari, juri se jurilicima i niskobuzetnim letovima po cilom svitu, kupuje se nepotrebni tekstil, ždere se mesina, živi se razvratno, veliča se sve loše, zatrpava se plastikom kopno, rijeke i mora. Ono što radi čovik na dernecima ne radi ni jedna životinja. Pogledajte jato ptica, krdo slonova, grupu majmuna ili mačaka, je li itko takav kreten kao šta je čovjek? Je li itko od životinjskog svijeta tako glupo živi? I da, hoće li mačka ubiti mačku? Golub goluba? Loču li? Drogiraju li se? Žive li razvratno poput ljudi? 
Pune se bolnice? Bit će dok svaku nedilju budu puni stadioni i dok se svit baš svugdi gura. Treba malo stati, smiriti se, ne ići u gužve. Promijeniti loše životne navike. Smanjiti bahatost i licemjerje.

Nema komentara:

Šufit