srijeda, 4. prosinca 2019.

:(

da, ovo djeci stvarno bude teško što je nevjerojatno, a reći ću vam i zašto je to tako.
Od malih nogu se djecu odgaja da budu poslušnici. Škola od njih traži da mirno sjede, nabubetaju izdiktiranu lekciju i na to se daje 5. Čak i ako je učiteljica izdiktirala i hrpu nebuloza, naravno duboko uvjerena da je to dobro.
Mini digresija: recimo s gospođama zaposlenima na mjestu nastavnika fizike u osnovnoj školi vodim višegodišnji rat. One s pravom diplomom nikad neće to izjaviti, ali one čija je diploma falsificirana redovito govore da je trenje umnožak koeficijenta trenja i sila teže što je notorna glupost, trenje je umnožak koeficijenta trenja i sile pritiska na podlogu. Neke pak gospođe zaposlene na mjestu nastavnika elektrotehnike još nisu naučile grčka slova, pa djeca kad ih naučim slovo theta i počnu misliti svojom glavom te vide da to nije slovo tau kako im je rekla gospođa u školi, u strahu kažu: a šta ćemo sad, mrzit će nas ako joj se suprostavimo?! Neki su mi čak rekli i da će biti bolesni da ih ne pita tu lekciju koju im je nabrbljala govoreći sve krivo jer oni sad znaju točno i boje se ići u školu. Itd. Da država raščisti lažnjake, pola ovakvih problema ne bi bilo.
Učiteljice, zaposlene po svim nemogućim kriterijima, A NAJMANJE PO KRITERIJU STRUČNOSTI, sat svode na popunjavanje radne bilježnice i svima redom daju viđenicu, ono, kao Plenković povišicu. Nitko djeci ne ukazuje što su točno, a netočno uradili. Prva četiri razreda ih ne nauče niti najosnovnije, tečno čitati i računati. I da, ja tu krivim sustav, ali i roditelje. Jedni i drugi inzistiraju na poslušnosti bez upotrebljavanja mozga i misaonog procesa.
Pojedinci koji se drznu misliti ili odlaze iz Hrvatske ili rade kao poduzetnici, nećete ih naći gdje država zapošljava.
E sad, u vojsci se sluša i izvršavaju naredbe, ostala zanimanja iziskuju misaone procese. Naravno da sam mišljenja da i vojnik mora misliti, ali zato bi mene izbacilo iz vojske, pa ni ne radim kod njih.
Kako ćete kao roditelji i bake ili djedovi ovome stati na kraj? Internet, edukativne slikovnice, razgovor, tražite sadržaje pune razmišljanja i zagonetki i trenirajte dječji um. To su vaša djeca i vama treba biti važno da znaju misliti. Država ovakva kakva je razvija sustav pun glupana da bi egzistirali uhljebi kojima će ti glupani biti poslušnici. Ako želite da vaše dijete misli, primorajte ga da upotrebljava mozak u svakodnevnim zadacima. Npr. idete u kupnju. Neka zbraja tijekom kupnje i prije kase zna koliko ćete potrošiti. Bez kalkulatora. Neka pročita lektiru, pročitajte je i vi, neće nikome škoditi (to su ionako pričice do 4. razreda) i postavite mu nekoliko pitanja, a ako netočno na njih odgovori, nema neke fine nagradice. Nagradite misaoni proces, a ne bubetanje. Nagradite kreativnost, a ne kopiju. Ne dopustite da baš cijeli razred ima iste tenisice, time se postaje dio stada, krda, i je, u krdu je toplo, ali i smrdi. Razvijate individualnost. Ne dajte ni sestrama da baš o svemu isto misle. Ako se to događa, netko je lažljiv i licemjeran.
imala sam prilike vidjeti učenike III. gimnazije koja je među jačim školama kako mi govore da su jedan te isti zadatak prepisali 33 puta da ga zapamte. O ne, to sam u startu srezala, ta moraju proći svo gradivo, naučiti postupke i metode, misliti o svakom zadatku, a ne kao blesote prepisivati jedno to isto!

INDEX.HR
PORAZNI rezultati hrvatskih učenika na PISA testiranju ne prestaju izazivati reakcije otkako su obavljeni.

Nema komentara:

Šufit