petak, 13. ožujka 2020.

on line nastava

https://www.webwhiteboard.com/ - evo mi je izgledalo najjednostavnije no i po mogućnostima je najskromnije, ali uz ploču i video pozivi bi se čovjek mogao snaći. Tu ne bi bilo naprednijih mogućnosti ni mogućnosti pohrane materijala. Ovo onome tko ima puno znanja može biti skromnije rješenje za online poduke, ali da bi se tako održavala nastava za državne škole, to ne, ne bi stvarno bio red s obzirom koliko novca mi poduzetnici dajemo u proračun.
Za rješenje koje bi nudilo ono baš cool mogućnosti od prave virtualne učionice, testova do roditeljskih sastanaka su mi po mom upitu za ponudu sa www.fusionvle.com odgovorili da bi za potrebe moje tvrtke bilo oko 1000 dolara godišnje. E sad, ministrica bi mogla pitati bi li oni bili u mogućnosti pokrivati cijelu zemlju i koliko bi to stajalo Hrvatsku.
Na interentu ima i čitav niz rješenja koja mogu biti dobra i za škole i za poduke i za obuke radnika u tvrtkama i sl. Cijene su od oko 25 $ mjesečno pa do 100 $, a virtualne učionice nudi i Google.
Hrvatska ima Loomen koji se zasad solidno razvija, ali gospođe iz državnih škola su baš zbog njega štrajkale (ne žele učiti oko toga ni pripremati materijale za Loomen!). Da, zbog njega, koeficijent je tu bio najmanje bitan. Lik koji je gost u NU2 koji ovu nedjelju sigurno neću gledati je na Jelačić placu urlikao da neće Loomen!
Zašto Hrvatska ne može nastavu održati putem Loomena? Radim s tim svaki dan sa mojim učenicima, pa znam. Tu se tek nalazi nešto materijala za učenje, nešto za vježbu i poneki test. To još nije razvijeno kao mjesto koje bi bilo virtualna škola! Pazite škola, a ne individualna poduka! Sa cijelim sustavom koji škola mora imati!
Dok je Hrvatska razglabala o ustašama i partizanima i dok sad razglaba o bistama, mogla je povući nofce iz EU fondova i razviti svoj sustav za online školu. I danas smo se mogli smijati virusu. Ovako mi se plače. Ne zbog moje tvrtke, mi ćemo nešto od svega ponuđenog sigurno primijeniti je jer su Split i Hrvatska svako ljeto počeli tjerati studente iz domova i tu dovoditi turiste (ne bi da nemamo hotele, hostele i apartmane).
FESB kao napredan fakultet ima e-learning, slično Loomenu, ali još uvijek nije virtualni fakultet! A gdje su vježbe u laboratoriju? Moji studenti su danas plakali kad su ravno s fakulteta došli kod mene.

Nema komentara:

Šufit