srijeda, 11. siječnja 2017.

*****

Sad ću vam reći ono što u novinama ne piše. Ne znam kako je u drugim gradovima, ali u Splitu su vrlo česti razredi u kojima i po sedam učenika gubi godinu. Ove godine će ih padati i više jer nerad još veći nego lani. Svakako bi trebalo provjeriti i dokumente zaposlenima jer se u Splitu u školama zapošljavao kadar koji je dao jednu godišnju plaću ravnatelju a onda je stručnost postala nebitna. Objavila je to Slobodna Dalmacija, a ni jedan ravnatelj se nije javio i rekao da je on pošten čovjek i da nije to radio. U Splitu su ravnatelji škola Sanaderovi igrači. Uglavnom ih je on postavio i nitko ih dosad nije promijenio, a i tu bi se o stručnosti dalo diskutirati. U Splitu su državnu maturu pali čitavi razredi strukovnih škola.
Kad mi dođu studenti, puno se bolji pokažu oni koji su u školu išli u Zadru, Sinju, Imotskom, Drnišu, Livnu te na otocima nego djeca iz splitskih škola. Zašto je tako? Dobro pitanje, a možda je nekoliko odgovora u igri:
- kadar (to nitko da pregleda i vidi što je s tim)
- motiv (došli su na studij u Split i dobro znaju zašto su tu)
- tijekom srednje škole nisu od 7 dana u tjednu bar 2 provodili na selu. 
Ovo je užasan problem, u Split je došla generacija koja se na grad nije prilagodila. Odvlače djecu stalno na selo, time im uzimaju dane potrebne za sređivanje sebe, misli, domaćih zadaća, lekcija i sl. Milijun puta sam rekla roditeljima ne radite to, djeci trebaju ta dva dana i znate šta su mi rekli: NE TREBAJU! BIT ĆE NA SELU I GOTOVO! Takva djeca obično imaju tijekom cijele godine i po 10 jedinica. Vrlo često im zadaju da na selu teško fizički rade ili im pak daju alkohol na raznim seoskim veselicama. Tu stajem, neka misli Policija i Centar za socijalni rad šta će s njma. Kod mene došli jednom ili dvaput i očekivali da im se gradivo cijele godine pretoči u glavu i to za nekoliko predmeta.

Misli li netko da će sve ove probleme riješiti šjor Barišić od prosvjete?
Ja ne.

Nema komentara:

Šufit