ponedjeljak, 7. ožujka 2016.

*****

sutra je dan žena. međunarodni. 8. mart. tako smo govorili nekad. onda je doša rat i više nije bilo uputno reći mart. bolje je ožujak.iskreno govoreći, većina naroda nije prebrojavala krvna zrnca, ali na tv je prestalo spominjat taj praznik.sve je bilo važnije od toga. imam osjećaj da su ratne i poratne godine zatomile proslavu i dana žena kao i međunarodnog praznika rada 1. maja. i nije to bilo bezveze, trebalo je jasno reći da mjesta ima samo za 200 bogatih obitelji, da su žene da prostiš i da nikom ne trebaju, a radnike neka đava nosi, tajkuni su važni, sama rič radnik miriše na socijalizam, proletere, ma mrš, djelatnik i gotovo. nema radnika. onda su ciljano i smišljeno u nezapamćenom zločinu nad hrvatskim narodom (da, hrvatskim narodom jer on je ipak većina u hrvatskoj) i ostalim građanima sprovedene pretvorbe i pljačke. bez radnih mista su ostale i žene i muškarci, pljunilo se na pristojnost, ljudskost, moralnost, sve. stigli su neki drugi ljudi, širi se svatko kako hoće i radi što hoće, a najmanje mista ima za čovika i ženu koji su tu nekad radili, ovu zemlju stvarali, bili veseli kad su mogli organizirat ručak ili izlet za 8. marta ili 1. maja. otići na mosor. u radmanove mlinice, jedan, odnosno dva dana u godini izist bokunić bolje, zapivat i bit sritan. kupovalo se i cviće materi za dan žena. babi. susidi. nastavnici. onda je sve stalo.
sad trgovci pokušavaju prodat cvit i bombonjeru za dan žena i koju kobasicu i malo garbuna za prvi maja. bandić dili fažol u maksimiru, a nađe se koji pjat i na marjanu. ok, jasno mi je da nećemo činit prvomajske parade jerbo ni nemamo neke uspjehe za podičit se, a u demokraciji je straj uša ukosti toliko da ni od demonštrancijuna neće bit ništa. zašto bi ga i bilo kad je sve super?!
ma znate šta, friga se meni za franju tuđmana i njegove zvizdarije. ja i mater moja smo odlučili proslavit dan žena kako i priliči. nešto će se lipo obidvat, učinit će se đir, guštat će se. isto ću učinit i za prvi maja. jerbo, ja danas radim i stvaram u ovoj zemlji kako su mi nekad mater i babe. i iman pravo i na dan žena i na prvi maja. neću poč arčit po restoranima, ali neki svoj mali đir i zadovoljstvo se može učinit.

ekola, finito.

Nema komentara:

Šufit