srijeda, 16. listopada 2013.

najstarija katedrala na svitu

 photo by xvii



kad je stari rimski car dioklecijan da učinit palac usrid Splita za guštanje svoga penžjuna, narafski da u temu palacu nije bilo kampanela o' svetoga duje. caru to opće nije tribalo, 
on je samo učinija mauzolej di je tija da se utiraju njegove kosti i kosti o' njegove žene carice priske. za one ča ne znaju, na gornju sliku se vidi kampanel i bivši mauzolej, danas katedrala.

kako je ti car bija veliki progonitelj kršćani, sudbina mu je vratila na način da se danas ne zna di su mu kosti, a u njegovon mauzoleju su kosti onih ča ih je progonija. narafski i svetog duje.

o' carevog mauzoleja kršćani su učinili katedralu. to je najstarija katedrala na svitu. jema vrlo zanimljiva i vridna vrata; njih je učinija andrija buvina, a prikazuju prizore isusova života.

kako izgleda iznutra evo na sliku.

ovo je slika u pravom smislu riči, umjetnička, a naslika je emanuel vidović.



govori se da je katedrala postala katedralon oko 7. stoljeća, onda su kršćani i prinili kosti svetoga duje iz salone tot. 


šta se tiče kampanela, njegova gradnja je počela u 13. stoljeću  i durala je nikoliko stotin godin. računa se da se s tin  finilo u 16. stoljeću. narafski, kako se kamen bija kroz vrime ruvina (zanimljivo je da je u kampanel bija udrija grom i odvalija mu bokun stine; stina je pala na sfingu, ona je bidna cikla i zaradi je dobila friž), tribalo je učinit veliko ređenje i rekuperavanje kampanela. ti događaj je bija na kraju 19. i početkon 20. stoljeća. uredija se tutokompleto i čak malo izminija.

kampanel je visok 66 metri, a jema 6 podi. nova zvona je dobija friško, prije par godin. ako niste do sad bili gori, probajte poč, vidit ćete split iz jedne druge perspektive. 



----------------

by xvii 06.09.2005. - ponavljamo jer je stari dil bloga bija na blog servisu koji je propa, nesta, tako nekako. ovo gre na google servisu za blogiranje, valjda google neće propast :)

Nema komentara:

Šufit