srijeda, 16. svibnja 2012.

moj prvi ozbiljniji pokušaj bavljenja poljoprivredom

e... ja san dite iz grada. nisan divojka sa sela, e... 

tako se, moran priznat, dosad nisan bavila poljoprivredom. ni ratarstvom ni stočarstvom. 

ne znan vozit traktor iako jeman vozačku B kategorije koja mi uza tonobil vridi i za traktor. niman pojma šta bi s traktorom da mi sad niko reče evo ti traktor i gonjaj ga malo po toj njivi. 

ne znan ni pomust kravu. ne znan, a šta ću, dobro da znan da mliko u tetrapak ipak stigne od krave, a ne iz kakve makinje :)))

danas se dogodija moj prvi ozbiljniji pokušaj poljoprivrednih radova i to na mom balkonu. točnije rečeno lođi, ali još nisan čula da u split neko lođu zove lođon, pa ćemo je ka i dosad zvat balkonon iako to zapravo i nije... :D

u poljoprivrednu butigu san kupila vrićicu zemlje (15 kn), vrićicu simena petrsimula (5 kn) i sadnice selena (3 kn x 3 sadnice).

dva stara pitara san jemala od prije. plastični stolić, bidunčić i lopaticu+grabljice isto. jeman nikih pitara na balkonu i na skale, a dosad smo u njima uzgajali cviće i svo moje iskustvo u sađenju, presađivanju i berbi gre ka ča slidi:

1) posadit zrno fažola u čašicu o' jogurta ka domaći rad za pučku oli osnovnu skulu - ovo je čak nareslo :)
2) jedna sadnja garifula u gredicu - naresli i to super, baš su bili lipi :)
3) 3 a)lupeština oli ufino rečeno berba arzelinki u smodlakinu ka smo bili dica... to je obično završavalo trkanjen na misto di i car gre na noge jerbo se uvik berba vršila na još nezrilo :)))
3 b) čokanje di koje smokve ili trišnje, maline, kupine kad se dikad nađen u prirodi :)))
4) pridržat materi štagod kad je presađivala cviće :)

daklem, ča se poljoprivrede tiče, apsolutni san početnik, ali nadan se da ovi moj današnji početak neće bit i moj poljoprivredni kraj tj. nadan se da ću bar uspit na balkonu u pitarima uzgojit malo selena i petrsimula :)

 ovo je bija korak prvi, a to oče reč pripremit sve potribno. 
pitare, škare, lopaticu, zemlju, sadnice, sime... 
iskustvo me uči da je dobra priprema pola posla, valjda će to vridit i za poljoprivredu...
otvorila san vrićicu sa zemljon, stavila malo zemlje na dno pitara lopaticon, okinila nožicama foliju oko prve sadnice i nju s njenon zemljon stavila u pitar.
 onda je na redu druga sadnica...
 evo i treće u pitaru... poviše dodajen još malo zemlje iz vrićice.
 u drugi pitar stavljan zemlje. otvaran vrićicu sa simenom petrsimula, posipan zemlju. nisan stavila cilu kesicu jerbo raspolažen pitaron, a ne vrtlom. :D
 povrj sjemena dodajen još zemlje...
 stavljan štipalice na koje san notala šta mi je šta, da ne moran puno mislit kad mi petrsimul nareste...
zalivan posađeno i sad ćemo čekat. nadan se da će lipo izrast i da više pineze na selen i petrsimul neću tribat ostavljat na pazaru oli po butigama. narafski, po potribi selin moja poljoprivredna dobra u veće pitare :D 
zemlju nisan cilu potrošila, dosta mi ostaje za dohranit cviće koje jeman.  

ako san štagod falila, naučit ću na greškama, a ako san dobro posadila, guštat ću u plodovima svoga rada. narafski, ova rađa je samo za vlastite potribe, tako da mi ne bi odma trka državni inspektorat i optužija me da zgrćen bogatstvo na selenu i petrsimulu. neću njanci susidima posudit listić kad ostanu brez, ma ke, e... ekola, gren ča, zdravi i veseli bili! :) 
ps jeman li šanse za poljoprivredne poticaje, a? :D :D :D

Nema komentara:

Šufit