srijeda, 22. prosinca 2010.

kakva je bila 2010.?


špiro i cukrić by xvii
e...


ove godine je još malo, božić i još koji dan i 2010. bit će stara. dočekali smo je sa puno nade i vire, ali razočarala je. fala bogu na izmaku je, još malo pa će finit. šta reč? zapravo, počela je dobro, a onda su se naredale krize, katastrofe i sve moguće nevolje.
hrvatska je nakon pustih godin dobila jednega normalnoga, obrazovanoga i kulturnoga čovika za predsjednika. barenko nešto, kad je već sve drugo loše i imberlano. kroza ovu godinu dan predsjednik josipović me nije razočara. nije arčija pineze, litova je u svojoj kući, nije odija po 'otelima kad je doša u split, vengo je spava kod soldati ka vrhovni zapovjednik. narafski, nije mu opče lako u opanak zemlji koja na sva zvona veliča nepismenost, urla doli libri i čitanje, izruguje i maltretira sve obrazovano. posidija je bidan otkad je predsjednik.

premijerka kosor je pak dijametralno suprotnog ponašanja. ona stalno priča o nekoj štednji, šparanju, ma na sebi mižeriju ne sprovodi, ma ke, e... kupuje broševe, a sa sinom i cilom svitom je i godine ove litovala u pet zvizdica. godinu je svakako obilježilo i hapšenje njenog dragog prijatelja ive, ali i ostalih njenih dragih prijatelja. odakle se znaju, a? e pa to je hdz, zna se. kako ih je svak normalan štuf, fermajen o njima.

narafski, poteštat kerum nam je jema isto puno veselja za pričinit. on dili šakom i kapom nezaposlenima i penžjunatima. da se odma razumimo, onima ča nimaju i triba pomoć, ali u toj skupini jema i puno onih ča jemaju penzije ohoho, a i nezaposlenih koji neće da rade. narafski, kerum ne dili svoje pineze, vengo pineze poreznih obveznika ove zemlje, a kako sam i ja ta, jeman pravo reč ča mislin. e bravo, kad se već spominje porez, meni je ove godine u manje od 6 miseci grad split puka 4000 kuna poreza na tvrtku, 2x2000 kn. to su najveći mogući iznosi, a moje poduzeće je malo, malešno. onima ča jemaju milijunske dobiti od prodaje ćevapa je određeno 300 kn. o bože, učini nešto da hrvatska ne bude više opanak zemlja. narafski, da je unatoč temu ča nam je naplatija toliko poreza, kerum pustija da grad bude pun govana, šporkice i škovaca. evo, virovali oli ne, ove škovace http://www.xvii-online.org/2010/09/festa-od-nereda-sporkice-i-skovaca.html su još na svome mistu, niko ih pokupija nije. dogradonačelnici, gospođi anđi visković san apropo tega pisala nikoliko puti, ali gospođa anđa jema prišnijih briga od grada splita. kerumove hareme i bigamiju nećem komentirat, oli nije split dosta osramotija, ne želin još i ja ovod na kraju godine puno pisat o njegovome kurvarluku i nemoralu.

cilu godinu nam prite da ćemo bit gladni i svit se pripa. ono ča je prije trošija, sad stišće u takujinu. promet je svima pa, svi lančano jemaju manje pinezi i manje se troši na sve. lagala bi kad bi išla reč da san ove godine baš lipo zaradila. teško mi je ka svakome poštenome čoviku. zapravo, nikad gore otkad radin. dosta je stvari na skonto sad će reč neko, ali svit je prezadužen, ostaju ljudi bez posla, novi se ne zapošljavaju, cijena benzina je dosegla svoj vrhunac. fala bogu da ne vozin prikovišje, a i inače u životu živin tiho, mirno i skromno.

privatno, ovu ću godinu pamtit i po temu da san se u njoj oprostila od mojih malih kumpanji, maca muće i pahuljice. uvik ću ih volit. u ovoj godini su u moj dom došli cukrić (ž) i špiro (m) i nekako mi pari da je to najbolje ča mi se dogodilo ove godine. meni to, a svima nama, pa i meni i normalan predsjednik republike hrvatske. drugo je sve bilo ili loše ili more stat ili tako tako. nadan se da slidi bolja godina. barenko bokunić. i to u svakome pogledu.
ovih par dana ča je ostalo ću mislit na koji dobar bokunić spize, učinit ću mrvu veselja, odmorit, spavat, šetat, čitat, opustit se... ne triba se prikovišje sekirat, doč će i nova godina, ne moremo vrime fermat.

Nema komentara:

Šufit