srijeda, 1. veljače 2023.

došlo je novo vrime

Tehnika.
Ovu makinjetu iz 1964. sam slikala u Pomorskom muzeju nekidan u Noći muzeja. 

Od 1964. svijet je pozdravio makinjete i upoznao od Chi Writera (tko pamti Chi Writer? Prije Windowsa. Jesam li samo ja ostarila? 🤦‍♀️) do Worda i Latexa. 

Napisali smo kao ljudi svašta. Tko znanstveni rad tko hrpu nepismenih nebuloza. Svatko prema sposobnostima. Pisale su se i presude u ime naroda i dobri i loši versi. 

2023. Chat GPT može solidno napisati koješta. Od eseja do poezije. Od source koda do ugovora. Od prijevoda do objašnjenja. Umjetna inteligencija će promijeniti svijet.
Svijet se digitalizira. Modernizira. Tehnika će pobijediti šporke korumpirane suce. Čast časnima. Korumpirani suci više neće moći lažirati zapisnike kad se ročište snimi ili suditi jedan postupak cijeli svoj staž kad svjedok može dati iskaz i online. Ograničeno je i trajanje postupka (hvala Bogu više). AI će na tisuće stranica nekog spisa iščitati u minuti, sastavljati izvještaje i podneske za sud, a opstat će samo kvalitetni odvjetnici koji će itekako dobro upotrijebiti svoje znanje i sposobnost sa fantastičnim mogućnostima AI. Pravosuđe više neće biti isto. Promijenit će se i čitav niz drugih djelatnosti vezanih uz riječi, pisanje, dizajn i sl.
Makinjeta je nepotrebna.
Nepotrebna!
Možemo je mladima pokazati u muzeju.
Ne naričite za tim. Vrijeme je donijelo bitan napredak, razmislite kako u struci u kojoj radite sprovesti implementaciju novih tehnologija.Bez njih se ide u muzej. 

Nema komentara:

Šufit