srijeda, 17. travnja 2019.

*****

Vjerovali ili ne, naši petnaestogodišnjaci pojma nemaju kako država funkcionira, tko radi i u proračun daje,tko se plaća iz proračuna, blage veze s realnim životom nemaju. Ne znaju ni kod koga uzimaju internet uslugu ni koliki im račun stiže za to, ništa. E sad, s obzirom da su djeca preuzela vlast u kućama svojih roditelja, a žele preuzeti i vlast u državi, sve one koji žive sa svojim roditeljima sam činila da mi istraže preko koga se spajaju na internet, ono, da idući mjesec mogu samostalno platiti račun i da znaju kome će ga platiti jer to radi onaj tko ima vlast u kući, zar ne?
One kojima je pak poduke platila Županija preko Doma za nezbrinutu djecu (u kojem zapravo i nema djece bez roditelja već su tu radi drugih problema), sam objasnila kako se puni proračun, tko u njega daje novac, tko potom raspoređuje novac i kako život općenito funkcionira.
Nevjerojatno, ali istinito je da djeca sa 15 godina uopće ne razumiju osnove funkcioniranja države, a kako sa 18 mogu početi i sami raditi, nekako se pitam: zar im to nitko nije do sada mogao objasniti?!
E sad mi dođe da počnem pitati odrasle, posebno one koji su za sebe uvjereni da su najljepši, najpametniji i sl, je li znate tko puni, proračun, a? Tko u njega daje, a tko sve uzima? I ako uzmeš, je li te sramota pljuvati po onom tko daje u proračun radeći i bolestan?

Nema komentara:

Šufit