petak, 31. srpnja 2015.

****



draga majka predlaže još jednu firmu u BIH jerbo se tu može brzo doč.
neki drugi argument za BIH zasad nema, nismo još istražili jednostavnost registracije, visinu poreza, ništa. tek počinjem njuškati, ja ću to napraviti, ali bit će i jedna vrlo temeljita potraga koja će prehoditi otvaranju te tvrtke. šta ću u BIH ako je kod njih luđe nego kod nas? ima li BIH smisla? zna li netko išta kako je tamo poslovati za malo poduzeće?
razmišljam o svim opcijama, vidit ćemo i šta je u litvi i šta je u gani.
pomalo počinjem istraživat. sad mi je čisto žao što je mnoštvo biz direkta otišlo u stari papir (to je bilo kad sam priko 100 kg odnila na otkup na ruke, naravno u više dana) jer oni su objavljivali za razne zemlje uvjete poslovanja, običaje, svašta korisno.
kad riješim još neke probleme naći ću neku zemlju ili zemljicu, velika je zemaljska balota. negdi će se probit put.
jednostavno ovoj zemlji više ne dam priliku da mi priredi sve ono što mi je priredila u zadnjih 4 godine. jok.
e sad zamislite investitore koji imaju velike pare. ja nemam velike pare, ali dobro ću promislit prije nego odlučim kojoj zemlji ću platit porez (za neupućene dio djelatnosti ću prebaciti iz hrvatske jer mi hrvatska krši ljudska prava, muči me velikim davanjima, osiromašuje me i ne da mi normalno radit te ne sprječava rad na crno koji urušava registrirane koji sve obaveze moraju platit). šta radi investitor? investira, a poslije očekuje povrat novca i to više od uloga. ako je manje, bezveze je trošija pare i vrime. traži zemlje i poslove u koje će uložit. tu davanja moraju bit što manja, jednostavnost poslovanja što veća, stabilnost države što jača i konstantnost propisa što duža. on hoće da mu ne triba svaki dan popit neofen jerbo ta država donosi peti ludi zakon taj tjedan koji će mu uništit poslovanje u koje je uložija. on hoće da zna koliko mora odvojiti za platiti radnike, koliko za poreze. on hoće da brzo uknjiži vlasništvo nad nekretninom i da za to ne mora mititi smrdljive korumpirane birokrate. eto,ono što sam opisala vam je otprilike ono što se zove poduzetnička klima. kod nas je sve sušta suprotnost, pa možemo govoriti o antipoduzetničkoj klimi. azijski tigrovi - zemlje koje su oslobodile ulagače raznih poreza i digle se iz vode koja im je prekrivala do pola kolina, danas pune naprednih tehnologija. zašto bi investitori došli u hrvatsku? iz hrvatske gledaju preseliti tvrtke ili dijelove poslovanja (ja ću to napravit, poduke sigurno ostaju u splitu za dišpet svim onim štracama koje bi nekoga učile, a ne znaju ni elementarnu matematiku,e) i mali poduzetnici, a kamoli da će ovdje doč veliki investitori. uostalom da se povukla lova iz EU fondova koja je bila na pladnju, samo je tribalo uzest (ovo što nije uzeta smatram veleizdajom) i da se nije uzduž i poprijeko zahebavalo malog poduzetnika (4 godine se samo smišlja kako uništiti malog), mogli su upravo mali poduzetnici biti najveći investitori. zaposliti osobu dvije, dati u proračun više itd. ovako odlaze i oni koji su 20 godina punili proračun rh. idiote na vlasti nije sram i još nisu raspisali izbore.

Nema komentara:

Šufit